Recapitulare clasa a VII-a. Regulile semnelor pentru Numere Intregi

Este foarte important, din clasa a VI-a la algebra, sa ne reamintim regulile semnelor pentru numere intregi deoarece in clasa a VII-a o sa le folosim mai tot timpul.

Astfel o sa incepem prin a rezolva cateva exercitii mai simple si apoi cateva  mai complexe.

1. Calculati:

a) (-21+13)\cdot[(-56):(-5+12)+(-72):(-8)]=
(-8)\cdot[(-56):(+7)+(+9)]=
(-8)\cdot[(-8)+(+9)]=
(-8)\cdot(+1)=-8

Pentru inceput, in prima paranteza a exercitiului, asa cum am invatat inca din clasa a VI-a, dam semnul numarului celui mai mare si scadem.

Apoi copiem semnul de inmultire si ne ocupam de paranteza dreapta.

Astfel, asa cum am invatat  din clasele primare, rezolvam mai intai paranteza rotunda, inmultirile si impartirile, adica (-5+12), care la fel ca si la prima parte a exercitiului dam semnul celui mai mare si scadem pe cel mic din cel mare (semnul celui mai mare este + si daca scadem pe cel mic din cel mare obtinem 12-5=7).

Apoi impartirea (-72):(-8). Asa cum am invatat negativ pe negativ tot timpul obtinem pozitiv (-72):(-8)=+9. Restul exercitiului se face asemanator.

b)
-6^{2}:(2^{2}\cdot 3)-(-54+2^{3}\cdot 7)^{2}=
-36:(4\cdot 3)-(-54+8\cdot 7)^{2}=
-36:12-(-54+56)^{2}=
-3-(+2)^{2}=
-3-4=-7.

Ca sa rezolvam exercitiul de mai sus mai intai ridicam numarul 6 la puterea a doua, dupa cum stim din clasa a V-a 6^{2}=6\cdot 6=36

Diferenta acum este ca apare si semnul din fata lui 6, astfel semnul il copiem asa cum este si ridicam numarul la puterea a doua impartind.

Mai departe rezolvam paranteza rotunda adica calculam  2^{2}=2\cdot 2= 4 asa cum am calculat mai sus  6^{2} (daca in schimb avem de exemplu  (-2)^{2}=(-2)\cdot (-2)=+4, (-)\cdot (-)=+ ,orice numar negativ sau pozitiv ridicat la un numar par obtinem tot un numar pozitiv daca in schimb avem  (-2)^{3}=(-2)\cdot (-2)\cdot (-2)=4\cdot (-2)=-8 , orice numar negativ ridicat la un numar impar obtinem tot un numar negativ).

Dupa ce am terminat cu prima paranteza trecem la urmatoarea, copiem semnul – din fata parantezei si apoi rezolvam ridicarea la putere din paranteza  2^{3}=2\cdot 2\cdot 2=8 .

Rezolvand in continuare, copiem prima parte a exercitiului si efectuam inmultirea din prima paranteza adica  4 \cdot 3=12 copiem semnul – si rezolvam inmultirea din paranteza a II- a  7 \cdot 8=56 .

Efectuand impartirea  -36:12=-3, adica negativ pe pozitiv obtinem negativ, copiem semnul, ajungem la paranteza a II-a si efectuam -54+56=2

Am discutat mai sus cum se efectueaza aceasta parte a exercitiului.

Ultima parte a exercitiului  -3-4=-7 se obtine astfel: dam semnul comun celor doua numere adica – si numerele le adunam.

Lasă un răspuns